Składniki:

Filet z łososia:

  • 4 filety z łososia

  • Sok z jednej cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Sól i pieprz do smaku

Sos koperkowy:

  • 200 ml śmietany 18%

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka musztardy

  • Sól i pieprz do smaku

Gotowane ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 - 3 łyżki masła

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filet z łososia:

  1. Filety z łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  2. Skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą z oliwek, a następnie doprawić solą i pieprzem.

  3. Odstawić na 15 minut, aby łosoś się zamarynował.

  4. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą patelnię na średnim ogniu.

  5. Smażyć filety z łososia po około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor.

Sos koperkowy:

  1. W rondelku rozgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez chwilę.

  2. Wlać śmietanę, dodać musztardę i dobrze wymieszać.

  3. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.

  4. Dodać drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem do smaku.

  5. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Gotowane ziemniaki:

 

  1. Umyj dokładnie ziemniaki pod bieżącą wodą. Jeśli używasz młodych ziemniaków, nie musisz ich obierać. Starsze ziemniaki należy obrać ze skórki.
  2. Pokrój ziemniaki na równe kawałki, aby ugotowały się równomiernie.

Podanie:

  1. Na talerzu ułożyć filet z łososia.

  2. Polać go obficie sosem koperkowym.

  3. Obok łososia ułożyć porcję gotowanych ziemniaków.

  4. Całość można udekorować świeżym koperkiem i plasterkiem cytryny.

Smacznego!

To danie to połączenie delikatnego łososia z aromatycznym sosem koperkowym i chrupiącymi pieczonymi ziemniakami. Idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację.