Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste.

Do tego ten kuszący aromat oraz chrupiąca skórka...

I nie martwcie się, kurczak nie jest za słony, pomimo że leży na kilogramie soli.

Uwierzcie, iż smakuje rewelacyjnie, a doprawić go możecie według własnych preferencji smakowych.

Koniecznie spróbujcie!

1 kurczak o wadze około 1,5 kg

Dodatkowo:

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

3/4 łyżeczki papryki słodkiej

3/4 łyżeczki papryki ostrej

1/2 łyżeczki curry

pieprz

Ponadto:
1 kg soli 

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.

Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.

Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)

Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.

(Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.)