Składniki:

  • kapusta młoda (1-1,2kg)
  • 150-200g marchwi
  • mały pęczek świeżego kopru
  • 2 płaskie łyżki stołowe soli

Kapustę należy umyć i usunąć z niej wierzchnie liście. Kroimy ją drobno, choć nie aż tak, jak robimy to, kiedy chcemy przygotować kapustę do kiszenia. Koper siekamy, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę, koper i marchew warstwami wsypujemy do miski i każdą warstwę solimy. Po 2-3 godzinach przekładamy kapustę do słoika, mocno ją ubijając, aby pozbyć się powierza. Słoik zalewamy pozostałą w misce wodą i obciążamy kapustę, aby nie wypływała na wierzch. Nie zakręcamy go, aby wydzielany dwutlenek węgla mógł się wydostać. Odkładamy słoik na 2-3 dni w zacienione miejsce. Po tym czasie możemy cieszyć się smakiem małosolnej kapusty.